Skip to main content

Dweilband “de Notenkluvers”

Dweilband “de Notenkluvers” is opgericht rond 1988, door een groepje enthousiaste leden van brassband Apollo. Niet alleen om gezellig muziek te maken, maar ook om muziekvereniging Apollo financieel te ondersteunen.

Op dit moment bestaat Dweilband "de Notenkluvers" uit 15 leden, en kunnen wij gelukkig rekenen (indien nodig) op de steun van een aantal muzikanten uit andere verenigingen die de ontbrekende partijen opvullen.

"de Notenkluvers" repeteren veelal op zaterdagmiddag in het Tonnenmagazijn, te Brouwershaven. Is dit niet mogelijk dan verschuift dit na overleg met alle muzikanten ook wel eens naar een avond.

Dweilband "de Notenkluvers" treed op tijdens bijvoorbeeld Koninginnedag, Straô of de Sinterklaasintocht. Maar is natuurlijk ook in te huren voor een jubileum, feest, open dag of markt etc.

U kunt er zeker van zijn dat uw evenement muzikaal opgeluisterd wordt wanneer wij komen, informeer eens naar de mogelijkheden!

Wat is een dweilband?

Een dweilorkest of dweilband is een muziekkapel bestaande uit blazers en slagwerkers. De muziek die gespeeld wordt is vaak carnavalesk, maar in ieder geval feestelijk. Ook wordt er door het uitdunnen van de landelijke carnavalhits, steeds vaker gegrepen naar arrangementen van bekende wereldhits.

Het woord 'dweil' in dweilorkesten komt van de term 'dweilen', in de zin van 'doelloos, dan wel dronken, op straat rondzwerven'. In Brabant, en in mindere mate Limburg, is (of vaker, was) het gebruikelijk om tijdens carnaval van café naar café te 'dweilen', dit gebeurde onder begeleiding van kleine carnavalskapellen die voor de muziek zorgden. Zo ontstonden al snel de termen 'dweilband' en 'dweilorkest'.

Een foutieve verklaring van de naam 'dweilorkest' is dat die betrekking zou hebben op de dweilpauzes tijdens schaatswedstrijden, waarin de ijsbaan door een dweilmachine wordt verzorgd, en waarin vaak een muziekkapel het publiek bezighoudt. Dit is een voorbeeld van volksetymologie.