Skip to main content

Drumband Apollo

Muziekvereniging Apollo werd in 1954/1955 uitgebreid met een drumband. Op dit moment bestaat de drumband uit 15 leden. De drumband verzorgt voornamelijk rondgangen, daarnaast spelen ze ook regelmatig samen met de brassband, bv tijdens een concert.

Enkele jaren geleden is de drumband een andere weg in geslagen. Er wordt nu met regelmaat gebruik gemaakt van diverse percussie / bij-instrumenten zoals: bongo's, Tim-Toms, bekkens, beatring, claves enz.

De drumband verzorgt o.a. optredens tijdens: Koninginnedag, Sinterklaasintocht, Avond 4-daagse, Lampionoptochten enz.

Regelmatig gebeurt dit in samenwerking met andere muziekverenigingen, zoals Witte van Haemstede uit Burgh-Haamstede, Crecendo uit Dreischor en Con Amore uit Noordgouwe. Dit omdat een brassband in tegenstelling tot een harmonie of fanfare nooit lopend een optreden verzorgt.

De drumband staat sinds januari 2022 onder leiding van Marcel van der Maas en repeteert iedere donderdag avond om 19.30 uur in het in het Tonnenmagazijn te Brouwershaven.

De drumband kan natuurlijk altijd nieuwe leden gebruiken, en heeft u interesse, neemt u dan gerust contact met ons op. Of kom gezellig een keer langs op donderdagavond. U bent in ieder geval van harte welkom.

Wat is een drumband?

Een drumband is een groep mensen die op idiofone en membranofone muziekinstrumenten spelen. Op straat vaak vergezeld door een groep majorettes. Het verschil tussen een drumband en een blaasorkest, zoals een fanfare, is dat een drumband uitsluitend gebruik maakt van slagwerkinstrumenten.

De traditionele drumbands hebben de volgende instrumenten: scherpe kleine trom (of trommel), doffe paradetrom, tenor trom, grote trom, bekken. Later kwamen daarbij tamboerijn (beatring), woodblock, cowbell en bongo's.

Al ver voor 1980 kwam er een wijziging in het instrumentarium: de marchingbells (of lyra's), klokkenspel en timp toms deden hun intrede in de drumbandwereld, hierdoor werd het voor de drumband mogelijk om zelfstandig melodieën ten gehore te brengen en zonder fanfarekorps of harmonieorkest op te treden.

De laatste jaren zijn er opnieuw spectaculaire veranderingen in het instrumentarium: de meeste drumbands zijn tegenwoordig eerder malletbands (ook wel Melody Percussion Ensembles genoemd). Het woord mallet is afkomstig uit het Engels en betekent: hamer. Het refereert aan de stokken waarmee de instrumenten bespeeld worden.